fbpx
gietvloer vs houten vloer
Twijfelt u nog tussen verschillende soorten vloeren?
Lees hier de verschillen tussen een gietvloer, hout/parket, tegels en tapijt.
verschil gietvloer houten vloer

De invloed van…… slijtage, scheuren, krassen en kleurverandering op vloeren.

Tapijt is het meest gevoelig voor slijtage en verkleuring. Kwaliteit tapijt vergeleken met een goedkopere variant geeft al enorm veel verschil in slijtgedrag en verkleuring.

Een houten vloer slijt een stuk minder snel en is daarbij makkelijker te onderhouden. Zogenaamde natuurlijke reactie op hout onder invloed van vocht, droogte en zonlicht zijn o.a.
Hout kan relatief sneller verkleuren in het zonlicht. Vocht kan leiden tot kromtrekken en droogte (lage luchtvochtigheid) tot scheuren.

Tegels zijn in principe het meest krasbestendig en minst gevoelig voor verkleuring. Tegels zonder glazuurlaag, zoals terra cotta tegels, zijn een uitzondering op de regel. Tegels zonder glazuurlaag zijn poreus en daardoor vlek en krasgevoelig. Een tegel is niet elastisch. Een zetting vanuit de ondergrond zal zich direct doorzetten in de tegel met als gevolg tegels die direct mee zal scheuren.

VRAAG EEN GIETVLOER OFFERTE AAN BINNEN 10 MINUTEN

Een gietvloer heeft een overtreffende trap wat betreft weerbaarheid tegen slijtage en het verkleuren van een vloer. Een gietvloer wordt beschermd tegen UV-straling middels een topcoating. Voor de topcoating bestaat de keus voor een VX100 en een V4. Het verschil tussen de V4 en VX100 is het kleurbehoud. De V4 is kleurstabiel en de VX100 is daadwerkelijk 100% UV-vast is. Wanneer u kiest voor een lichte vloer of er veel lichtinval in uw woning is, kunt u het beste kiezen voor de VX100. De topcoating maakt de gietvloer daarnaast erg krasbestendig. Het elastische aspect van een gietvloer maakt de vloer scheur overbruggend, waardoor een gietvloer bij een scheurvorming in de dekvloer mee kan rekken en niet direct scheurt.

Onderhoud

Een polyurethaan gietvloer is niet poreus en hierdoor niet vlekgevoelig. Doordat de vloer niet poreus is, neemt het geen vocht op en is de vloer gemakkelijk schoon te maken. Daarbij moet wel gezegd worden wanneer er een gekleurde vloeistof langer op de vloer ligt er wel kans op vlekken bestaat. Een gietvloer heeft in tegenstelling tot tapijt, houtenvloer en tegels geen vuil bergend vermogen, geen pollen, naden of voegen waar vuil in kan blijven hangen.
Houten vloeren zijn over het algemeen ook makkelijk schoon te maken. In vergelijking tot een gietvloer neemt hout vocht op. Zorg ervoor dit zo snel mogelijk droog te maken. Verder heeft een houten vloer altijd naden, waar vuil in kan blijven hangen. Hout is wel goed te behandelen middels schuren en lakken, zodat de vloer er goed uit kan blijven zien. Gemiddeld dient een dergelijke schuur/lak behandeling om de 3-5 jaar plaats te vinden.
Tapijt is wat lastiger in onderhoud. Tapijt is erg vlekgevoelig. Goed onderhoud is daarom belangrijk. Wanneer u een vlek tijdig behandelt, is het soms mogelijk deze nog te verwijderen. Het is alleen vergeleken met andere vloersystemen moeilijker. Door een bepaalde kleur (combinatie) en structuur van het tapijt te kiezen kunt u ervoor zorgen dat eventuele vlekken minder goed zichtbaar zijn. Ondanks de structuur van het tapijt is en blijft verborgen vuil gebruikelijk.
Net als een gietvloer nemen tegels geen vocht op. Nogmaals, met als uitzondering ongeglazuurde tegels. De voegen van de tegels zijn ook gevoeliger om vuil en soms vocht vast te houden. Daarnaast kunnen natuurstenen tegels die kalk bevatten niet tegen zuren en chemicaliën. Mocht u tegels in de badkamer overwegen, zult u rekening moeten houden met het feit dat voegen gevoelig zijn voor kalk- en schimmelaanslag.

Levensduur en onderhoud (lange termijn)

Houten vloeren, gietvloeren en tegelvloeren kunnen levenslang mee gaan. De levensduur van deze vloeren gaan gepaard met de kwaliteit waar u voor kiest. Bij deze vloersoorten kunt u ook voor goedkopere varianten kiezen van lagere kwaliteit met een minder lange levensduur. Qua onderhoud is er wel een verschil tussen de vloeren. Een houten vloer zal in de regel ongeveer om de 3-5 jaar voorzien moeten worden van een nieuwe lak of olielaag. Bij elke schuurbeurt verdwijnt er ca 2 mm hout. Hoe dikker (massief) uw houten vloer, hoe langer de vloer mee gaat.
Het onderhoud van een gietvloer is afhankelijk van het gebruik van de vloer. Wanneer u na tien tot vijftien jaar een nieuwe topcoating laat aanbrengen, oogt de vloer weer zo goed als nieuw. Daarnaast is het mogelijk om een klein oppervlak van een vloer te herstellen, mocht dat nodig zijn.
Het onderhoud van tegels verschilt. Dit heeft te maken met de gekozen tegel en ook de voeg is daarin belangrijk. Wanneer er op een gegeven moment een waas op de vloer zichtbaar is, is het mogelijk om met het juiste schoonmaakmiddel de vloer zelf goed schoon te maken. Tevens is het mogelijk om uw vloer door professionals te laten reinigen. Zij gebruiken vaak een schrob/zuig-machine.
Ook bij tapijt is de kwaliteit een erg belangrijke maatstaaf voor de levensduur. Maar in vergelijking tot de andere vloeren gaat tapijt minder lang mee. De gemiddelde levensduur van een tapijt is ongeveer tien jaar. Ook is er vaker onderhoud nodig. Het wordt aanbevolen om tapijt periodiek te laten reinigen en om de drie/vier jaar het tapijt een diepe reiniging te laten ondergaan.

Prijs

Voor de prijs voor een kwalitatief goed tapijt komt u gauw rond of boven de € 50,- per m2 uit. De prijs voor een houten vloer kan erg uiteenlopen. Bij een houten vloer kunt u denken aan €60,- tot €150,- euro per m2. De prijs voor een kwalitatief hoogwaardige gietvloer ligt tussen de € 60,- en € 120,- per m2. De prijs voor tegels (natuursteen) liggen tussen de € 55,- en € 150,-.

De volgende blog gaat dieper in op eigenschappen van de vloeren zoals; demping van geluid, comfort, temperatuur en isolatie en geschiktheid voor isolatie en badkamer.

Geluidsisolatie

Demping van Geluid

Gietvloeren voldoen standaard aan de minimale geluidsnorm van 10dB. Om een hogere geluidsnorm te behalen…

Binnenkort meer …

Totale controle

Temperatuur & Isolatie

Gietvloer over vloerverwarming is absoluut een aanrader met goede geleiding van warmte en zeer comfortabel..

Binnenkort meer …

Laat een reactie achter