fbpx
gietvloer vs
gietvloer vs

Lees hier de verschillen tussen een gietvloer, hout/parket, tegels en tapijt.

Geluid demping

  • Gietvloer; contactgeluid dempend -> elastisch, beweegt gevoelsmatig met voeten mee.
  • Tapijt dempt geluid het beste. Des te dikker het tapijt, hoe beter de geluidsisolatie. Hetzelfde geldt voor een verend tapijt.
  • Hout: Hout is harder en daardoor ook minder geluiddempend. Het kan zelfs dat er in combinatie met een houtenvloer en houten ondervloer een klankkast effect ontstaat en contactgeluid versterkt. Er kan wel extra isolatie onder de vloer gelegd worden.
  • Tegels: Bij tegels wordt geluid versterkt. Het contactgeluid is door de hardheid van het materiaal luider dan gietvloer of tapijt.

Comfort

  • Gietvloer: Comfortabel, voelt een stuk zachter aan dan steen. Voelt niet koud aan en de warmte van vloerverwarming is direct voelbaar.
  • Tapijt; zacht aan je voeten, materiaal voelt niet koud aan je voeten. Bij vloerverwarming minder rendement.
  • Hout: Ook comfortabeler dan tegels, hardheid afhankelijk van de houtsoort. Voelt niet koud aan. Met de juiste houtsoort kan het gecombineerd worden met vloerverwarming, echter minder rendement.
  • Tegels: Tegels voelen het meest hard aan. Ook voelen de tegels van nature koud aan. Wel zijn ze te combineren met vloerverwarming, zodat het warmer aan uw voeten voelt.

Vloerverwarming

Zoals u heeft kunnen lezen zijn bovengenoemde vloer typen geschikt om te combineren met vloerverwarming. Doordat een gietvloer een warmteweerstand heeft van 0,017 (nagenoeg nihil) is deze het beste te combineren met vloerverarming. De warmte is direct voelbaar. Hierna volgen tegels. Het materiaal van tegels geleidt beter dan hout. Daarbij blijft de warmte langer hangen in een stenenvloer.

Houtenvloeren -> verschil in de thermische eigenschappen -> soorten hout. Hoe dunner de planken en hoe dichter ze op de vloerverwarming liggen, hoe beter het geleidt.

Geschiktheid badkamer en mogelijkheid inloopdouche:

Hout kan in de badkamer, maar is echter niet het meest geschikt. Door de hoge luchtvochtigheid en contact met water bestaat de kans op problemen als uitzetten en krimpen. Ook kan er ondanks het verlijmen van hout toch vocht tussen de planken komen. Daarnaast is een houten vloer gevoelig(er) voor shampoo en andere cosmetische producten. Parket is niet mogelijk in de douche.

Tegels zijn beter geschikt voor in de badkamer. Een tegelvloer (mits geglazuurd en in combinatie met de juiste voegen) is waterdicht en kan ook voor in de douche gebruikt worden. Door het ruwe oppervlak van de voegen, kunnen schimmels en viezigheid zich wel goed hechten.

Een polyurethaan gietvloer is waterdicht en hierdoor uitermate geschikt voor in de badkamer en inloopdouche. Het oppervlakte van een gietvloer is naadloos en volledig poriën dicht, hierdoor krijgen schimmels en kalk nagenoeg geen kans zich te hechten. Daarbij zijn schimmel en kalk ook makkelijker te reinigen van een gietvloer.

Kleurkeuze (design) & patronen

Gietvloer: Keuze uit meer dan 1000 kleuren. Mogelijkheid eigen kleurcombinatie samenstellen. Ook design vloeren; van patronen tot gouden vloeren, alles is mogelijk. Naadloos & ruimtelijk effect.

Tegelvloer: Veel verschillende soorten tegels met patronen of kleuren mogelijk. Tegelgrootte kunnen variëren en in verschillende patronen gelegd worden. Wel rekening houden met het ruimtelijk effect i.v.m. de naden/voegen.

Houten vloer: Keuze beperkter door verschillende kleuren hout. Kan van licht tot donkerbruin en evt. in rode tot grijs/witte gloed. De tekening in hout kan ook verschillen per houtsoort. Hout kan zowel in de breedte als lengte van bijv. uw woonkamer gelegd worden. Dit kan het ruimtelijk effect van de ruimte veranderen. Ook bij hout mogelijk om in patronen, zoals visgraat te leggen.

Tapijt; Net als bij een gietvloer is er een keuze uit veel verschillende kleuren en soorten. Ook geen naden, daardoor eveneens een beter ruimtelijk effect.

Veiligheid & gezondheid

Brandwerend -> Gietvloer en tegelvloer. Brandbaar -> Hout en tapijt

HACCP; Bacteriën hechten niet aan de vloer, dus uitermate geschikt voor ziekenhuizen, scholen, zorginstellingen e.d. -> enkel mogelijk bij een gietvloer. Rest van de vloeren, hier kan vuil in blijven hangen, denk aan de naden/voegen of (tapijt)vezels.

Anti-allergie – In tapijt blijft het meeste stof e.d. hangen -> meest vervelend voor mensen met een allergie. Hout & tegelvloer kan goed met mensen met allergieën. Gietvloer -> naadloos en poriën dicht -> eenvoudig schoon te maken -> beste voor mensen met allergieën.

Vloer dikte en geschikt per ondergrond

Gietvloer – Kan aangebracht worden op elke ondergrond. Wanneer een ondervloer scheef is, kan deze middels egaline geëgaliseerd worden.

Verder kunnen overig genoemde vloertypen op de meeste ondergronden aangebracht worden. Eigenlijk geldt voor alles een stabiele en vormvaste ondergrond.

Tegels, 8 – 16 mm

Hout, 18 – 25 mm

Tapijt, 8 – 18 mm

Gietvloer, 2 – 3 mm

Laat een reactie achter