Tegenwoordig dienen alle nieuwbouwprojecten te voldoen aan het bouwbesluit. Het reduceren van contactgeluid in uw appartement om aan de geluidsnorm van de VVE te voldoen, is één van de belangrijkste onderwerpen hierin. Bij Sinck&Ko gieten we vloeren bij tientallen nieuwbouwprojecten per jaar en ontvangen wij vaak de vraag: Is een gegoten vloer geschikt voor een appartement en voldoet het aan de contactgeluidreductie norm volgens de VVE? In deze blog geven we antwoord op deze vragen.

Vrijwel elk appartement is tegenwoordig uitgevoerd met een vloerverwarming, waarop een zwevende dekvloer wordt geplaatst. Dit houdt in dat op de betonnen constructie een isolatielaag wordt aangebracht met daarop vloerverwarming. Alvorens het storten van de anhydriet of zandcement dekvloer, worden er langs alle wanden kantstroken geplaatst. Tegen deze kantstroken wordt vervolgens de dekvloer gestort waardoor deze los ligt van de betonnen constructie, oftewel een zwevende dekvloer. Op deze wijze zal er geen contact zijn tussen dekvloer en wand, zo voldoet elk appartement aan het bouwbesluit door een contactgeluidreductie van 10 dB te verzorgen.

Klankkast effect

Voor de duidelijkheid kunnen wij het volgende stellen: Wanneer u op deze constructie met zwevende dekvloer gaat leven (zonder verdere vloerbedekking), dan voldoet u aan de geluidsnorm van 10 dB. Mocht u overgaan tot het aanbrengen van bijvoorbeeld een houten vloer, dan zal deze volledig verlijmd moeten worden aan de ondergrond. Dit is een van de factoren waarbij het wel eens mis kan gaan. Zo kan de lijm loslaten (vaak i.c.m. vloerverwarming) waardoor er een holte tussen de houten vloer en de dekvloer ontstaat. Hierdoor creëert u een soort “klankkast” waardoor de geluidsreductie van 10 dB negatief beïnvloed wordt. Wanneer dit voorkomt voldoet u dus niet meer aan de gestelde norm van de VVE. Hetzelfde verhaal geldt voor een tegelvloer. Wanneer iemand op een tegel staat klinkt deze soms hol. Dit betekent dat er toch lucht onder deze tegel zit, wat bovengenoemd klankkast effect kan veroorzaken.

Positief effect

Een gietvloer daarentegen is volledig vloeibaar. De eerste laag bestaat uit een epoxy primer welke volledig samensmelt met de dekvloer. Hier bovenop komt een schraplaag, gevolgd door een polyurethaan gietlaag, welke wordt afgelakt met een matte topcoating. Hierdoor zal deze aanhechting nimmer loslaten van de ondergrond, daarnaast is lucht 100% uitgesloten waardoor er geen klankkast kan ontstaan. Het is bovendien ook elastisch wat zelfs een positief effect op contactgeluidreductie. Dit geeft namelijk een extra waarde van 4 dB.

Polyurethaan

Een polyurethaan gietvloer van Sinck&Ko kan direct tegen uw wand of een al geplaatste plint gegoten worden. Voor een plintloze aansluiting snijden onze uitvoerders de kantstroken weg, waarna deze ruimte opgevuld zal worden met een elastische acrylaatkit. Hierna zal de gietvloer hier overheen gegoten worden waardoor er een strakke aansluiting op uw wand gecreëerd wordt. Wanneer wij tegen een plint aangieten kunt u deze na het aanbrengen netjes aflakken voor het mooiste resultaat.

Mocht het zo zijn dan de VVE een plintloze aansluiting absoluut verbiedt, dan plaatsen wij een extra kantstrookje waar de vloer tegenaan gegoten wordt. Echter is dit volgens onze ervaring niet nodig.

Bezoek onze showroom, bel 020-820 22 30 of vraag direct een offerte aan

Volg ons op Instagram